POD LATARNIĄ BYWA CIEMNO
Zdawać by się mogło, iż kultura wina winna świecić jasnym, przychylnym i nad wyraz optymistycznym blaskiem. Zawsze, wszędzie i dla wszystkich.
Niestety, od każdej reguły są wyjątki, które poniżej, z prawdziwą troską, prezentujemy.
Niektórzy powiadają, iż pod samą latarnią bywa najciemniej.
Adam Stankiewicz
APEL
**********************************************************************************************
RAZEM POSTAWMY TAMĘ GRUBIAŃSTWU, "BYLEJAKOŚCI" I BRAKU PROFESJONALIZMU W POLSKIEJ SFERZE KULTURY WINA.
**********************************************************************************************
**********************************************************************************************
RAZEM POSTAWMY TAMĘ GRUBIAŃSTWU, "BYLEJAKOŚCI" I BRAKU PROFESJONALIZMU W POLSKIEJ SFERZE KULTURY WINA.
**********************************************************************************************
DLACZEGO APELUJEMY ?
Nasz apel wynika więc z faktu, iż chcemy ochronić to dobro przed wszechobecnym kultem chamstwa, prymitywizmu, podłości i nieuczciwości.
Naszym zdaniem, opisywanie bez cenzury i bez protekcjonizmu negatywnych zachowań i zjawisk, a także piętnowanie podobnych postaw może postawić im skuteczną tamę.
W międzyczasie liczymy gorąco na Twoje emaile zwracające uwagą na podniesiony temat.
Adam Stankiewicz
wtorek, 25 stycznia 2011
NASZE ULUBIONE
Poniżej zamieszczamy najcelniejsze opisy (Waszym i naszym zdaniem) znanych komentatorów winiarskich charakteryzujące tak degustowane przez nich wina, jak i barwne opisy regionów, które dla nas wszystkich zwiedzali.
Imiona i nazwiska tak autorów, jak i osób nadsyłających rzeczone materiały, są znane Redakcji, ale z oczywistych względów ich nie publikujemy:
1. To wino było płowe i połyskliwe
2. Owocem tej współpracy jest flagowe wino chilijskiej stadniny kupaż Cabernet (?) i Carménère (...) ogary z tej stadniny wygrywają konkursy...
3. Wino oparte o cabernet-sauvignon (naszym skromnym zdaniem: opierać to się może pijany o płot, ale nigdy wino o szczep)
4. Richebourg to jest miasteczko (village) w Burgundii, a jego nazwa pochodzi od francuskiego "riche" (bogaty) i "bourg" czyli miasto w staro-francuskim (dla wyjaśnienia: Richebourg to jedna z najsłynniejszych działek winiarskich Burgundii, położona w gminie Vosne-Romanée - patrz mapka)
5. Côte d'Or to wąski, niespełna dwukilometrowy pas winnic pomiędzy Dijon a Beaune (dla wyjaśnienia: autorowi pomyliło się Côte d'Or z Côte de Nuits, to trochę tak, jakby pomylić Karpaty z Tatrami)
6. Takie wino musi być niskoalkoholowe, bo w przeciwnym razie ostrość potrawy dostanie na podniebieniu szaleństwa (!)
7. Znany francuski uwodziciel, Casanova uważał wino za podstawę podstaw w bałamuceniu młodych dam.
8. Pewna, z kolei, znana ekspert winiarski (jedyna Polka enolog), twierdzi z miedzianym czołem, iż styl win białych określany mianem "styl ziemisty" ( najlepsze przykłady to np. znakomita większość Mâcon, Chablis, z także Bourgogne Blanc z okolic Puligny-Montrachet i Chassagne-Montrachet) jest tożsamy z faktem iż najlepiej odzwierciedlają one swój terroir (sic !)
9. A oto jedna z najbardziej spektakularnych recenzji wina (nowe bien nacido): Kwaśne jak cnota zakonnicy, ale ma skoncentrowany smak.
10. Tyle fachowy, co profesjonalny wortal winiarski donosi o swoich ostatnich odkryciach: tylko fałszywy koneser szuka na każdej etykiecie daty produkcji. (...) Obecnie najbardziej cenione na świecie są właśnie młode wina, świeżo zlewane, które najlepiej smakują właśnie w pierwszych miesiącach. Zauważ drogi Czytelniku, to już jest najwyższy stopień wtajemniczenia. Pisze się tutaj przecież o dacie produkcji, a nie o żadnym tam byle jakim roczniku.
11. Nasz ulubiony komentator i koneser win, nie tylko uważający się, ale na dodatek (co dużo groźniejsze) przedstawiający się, z rozbrajającą szczerością, jako frankofon i znawca win francuskich, daje nam przekonującą próbkę swojego romańsko-enologicznego profesjonalizmu. Otóż na swojej stronie internetowej nie potrafi on spostrzec drobnej, acz zasadniczej różnicy pomiędzy REMUER co po francusku znaczy OBRACAĆ (w domyśle butelki i to szampana), a REMUEUR (pracownik, który rzeczoną czynność wykonuje). Jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach......
12. Każde wino najpierw leżakuje i dojrzewa w beczkach. Każde ? Naprawdę ? I z tego samego źródła: Na głównej etykiecie (tej dużej) przeważnie jest informacja o rodzaju lub rodzajach szczepów winogron, z jakich powstało wino. Najlepszym przykładem niech będą tutaj wina francuskie.
13. Himalaje hipokryzji: W poszukiwaniu nowych win nie zdążyłem z życzeniami świątecznymi i noworocznymi dla Was i Waszych bliskich (sic !).
14.Pytanie: jaki powinien być apéritif ? Odpowiedź: wino podane jako apéritif, powinno mieć wysoką kwasowość, wówczas będzie pobudzać apetyt (...), klasycznym apéritifem jest sauvignon blanc albo riesling.
No proszę, a nam z kolei obiło się o uszy, iż nie mniej klasycznym apéritifem są prawdziwe wina słodkie. I jak tutaj wierzyć laikom.
cdn..