POD LATARNIĄ BYWA CIEMNO
Zdawać by się mogło, iż kultura wina winna świecić jasnym, przychylnym i nad wyraz optymistycznym blaskiem. Zawsze, wszędzie i dla wszystkich.
Niestety, od każdej reguły są wyjątki, które poniżej, z prawdziwą troską, prezentujemy.
Niektórzy powiadają, iż pod samą latarnią bywa najciemniej.
Adam Stankiewicz
APEL
**********************************************************************************************
RAZEM POSTAWMY TAMĘ GRUBIAŃSTWU, "BYLEJAKOŚCI" I BRAKU PROFESJONALIZMU W POLSKIEJ SFERZE KULTURY WINA.
**********************************************************************************************
**********************************************************************************************
RAZEM POSTAWMY TAMĘ GRUBIAŃSTWU, "BYLEJAKOŚCI" I BRAKU PROFESJONALIZMU W POLSKIEJ SFERZE KULTURY WINA.
**********************************************************************************************
DLACZEGO APELUJEMY ?
Nasz apel wynika więc z faktu, iż chcemy ochronić to dobro przed wszechobecnym kultem chamstwa, prymitywizmu, podłości i nieuczciwości.
Naszym zdaniem, opisywanie bez cenzury i bez protekcjonizmu negatywnych zachowań i zjawisk, a także piętnowanie podobnych postaw może postawić im skuteczną tamę.
W międzyczasie liczymy gorąco na Twoje emaile zwracające uwagą na podniesiony temat.
Adam Stankiewicz
niedziela, 13 lutego 2011
AMATORSZCZYZNA MA SIĘ DOBRZE......
Grzebiąc, jak zwykle, w internecie natrafiliśmy właśnie na wyjątkowo dobrze poinformowane źródła wiedzy enologicznej, jak następuje:
1. NIE WIESZ JAK DOKŁADNIE SPARTOLIĆ KIR ROYALE ?
TRZYMAJ SIĘ TEGO PRZEPISU:
Szampan
Łyżeczka Crème de Cassis (likier porzeczkowy)
Napełnić szklankę szampanem i dopełnić małą łyżeczką Crème de Cassis.
Odkrywcze zaiste "napełnij", a następnie "dopełnij" jest już jakże nowatorskie, ale "dopełnianie" łyżeczką to gorzej niż pomyłka.. To głupota. O ile chcesz poznać prawdziwego, nie spartolonego, ale zrobionego zgodnie z francuskim (rodem z MAXIM's) standardem, najlepszy apéritif świata KIR ROYALE, wpadnij kiedyś do "Nad jeziorem" WINIARNIA & GOSPODA.
2. RĘCE OPADAJĄ !
* Warto zauważyć iż dzisiejsze kalifornijskie czy australijskie Chardonnay jest mocniejsze i pełniejsze od delikatnego Pinot Noir a czasem nawet Cabernet (...)
* Producenci szampana, a jest ich tylko kilkunastu, skupują winogrona na terenie całego regionu (...) (w rzeczywistości jest ich tzw. RM ponad 14 000)
* Butelki z czerwonym winem otwiera się pół godziny przed podaniem na stół, aby wyparowały substancje mogące psuć jego aromat
* Do potraw z (...) czekoladą nie podajemy wina
* (...) tylko fałszywy koneser szuka na każdej etykiecie daty produkcji
* Obecnie smakosze najbardziej cenią właśnie młode, świeżo zlewane wino, które pojawia się na rynku pod koniec listopada i najlepiej smakuje w pierwszych miesiącach.
* Intensywny wiśniowy kolor oraz silny aromat palonego drzewa gwarantują prawdziwą rozkosz podniebienia
* Jeżeli chcemy zaprosić gości i zrobić degustację wina najlepiej zaserwować deskę serów
* 8 tysięcy lat temu, a może jeszcze dawniej, pewien bardzo mądry człowiek skonstruował prasę do wyciskania soku z dojrzałych winogron (W rzeczywistości, najstarsza znane z wykopalisk ślady produkcji wina mają ok. 6 100 lat, ale wcale nie jest to żadna tam prasa)
* Przebrnęliśmy przez najtrudniejsze – odkorkowanie. Znajomi patrzą z podziwem na nas i nasz profesjonalny korkociąg
* Nie stosujemy narzutów restauracyjnych - do serwowanej butelki wina, niezależnie od jej ceny detalicznej, doliczamy minimalne korkowe (od 20 do 35 zł)
* W dobrej restauracji kelner czy sommelier przed podaniem wina zaproponuje wodę mineralną, żeby goście przed degustacją wina „oczyścili” kubki smakowe.
* ciekawostką jest to, że z jednej strony dążył on do idealnego stanu duszy i ciała, a z drugiej rozkoszował się winem, dobrymi cygarami i kobietami.
* aby zainwestować w wino, trzeba mieć 2,5 tys. funtów (12 tys. złotych) (...) zysk po półtora roku może osiągnąć nawet 450 procent. W Polsce takie inwestycje prowadzi znana instytucja finansowa.
* Przelanie wina do karafki świadczy nie tylko o znajomości etykiety, ale podkreśla dwa ważne powody, dla których proces ten jest wskazany dla win zarówno starych, jak i młodych.
*