POD LATARNIĄ BYWA CIEMNO

Zdawać by się mogło, iż kultura wina winna świecić jasnym, przychylnym i nad wyraz optymistycznym blaskiem. Zawsze, wszędzie i dla wszystkich.

Niestety, od każdej reguły są wyjątki, które poniżej, z prawdziwą troską, prezentujemy.

Niektórzy powiadają, iż pod samą latarnią bywa najciemniej.


Adam Stankiewicz

APEL

**********************************************************************************************
RAZEM POSTAWMY TAMĘ GRUBIAŃSTWU, "BYLEJAKOŚCI" I BRAKU PROFESJONALIZMU W POLSKIEJ SFERZE KULTURY WINA.
**********************************************************************************************

DLACZEGO APELUJEMY ?

Nasz apel wynika z faktu, iż jesteśmy głęboko przekonani, że dobro kultury wina jest jedną z najcenniejszych wartości naszej współczesnej cywilizacji.

Nasz apel wynika więc z faktu, iż chcemy ochronić to dobro przed wszechobecnym kultem chamstwa, prymitywizmu, podłości i nieuczciwości.

Naszym zdaniem, opisywanie bez cenzury i bez protekcjonizmu negatywnych zachowań i zjawisk, a także piętnowanie podobnych postaw może postawić im skuteczną tamę.

W międzyczasie liczymy gorąco na Twoje emaile zwracające uwagą na podniesiony temat.

Adam Stankiewicz

piątek, 13 maja 2011

BIZNESOWA AMATORSZCZYZNA


Poczytny żurnal elit polskiego biznesu, BUSINESSMAN.PL, przekonuje nas, iż:

Sauternes to jest szczep (!) winogron, z którego produkuje się wina półsłodkie (!).

Utwierdza nas w mniemaniu takowym, nadworny enolog periodyku rzeczonego. Nadzwyczaj błyskotliwy komentator ów, najwyraźniej zafascynowany musi być środowiskiem byznesowym skoro zwykł równie odkrywcze teksty lansować w innej lokomotywie polskiego biznesu, a mianowicie w "Pulsie Biznesu".

Dla wyjaśnienia:


1. Inkryminowany enolog-komentator, dumnie nosi tytuł profesorski.
2. Sauternes to nie żaden tam szczep winogron, ale apelacja (AOC).
3. W ramach AOC Sauternes wytwarza się wina słodkie, a nie żadne tam półsłodkie.